E-Ticaret Yazılımı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Her ne kadar e-ticaret pastasının büyük dilimi büyük oyuncularda olsa da işini e-ticarete adapte edemeyenleri zor günler bekliyor olabilir. Oyunun gerisinde kalarak cirolarını, oyunu kurallarına göre oynayanlara kaptıracaklar.
İnternette yerinizi almaya hazırsınız, ama doğru e-ticaret yazılımını nasıl seçeceğinizi bilmiyorsunuz.
Her şeyden önce, doğru e-ticaret yazılımı; güvenli, kolay yönetilebilir ve mobil cihazlara yanıt verebilir olmalı.
Detaylıca inceleyecek olursak:
Güvenlik
İnsanların internetten alışveriş yaparken akıllarını sürekli kurcalayan tek bir şey var. “Kredi kartı bilgilerim güvende mi?
E-ticarette sitenizin kredi kartı işlemleri üzerinde önemli role sahip olduğunu unutmayın. Aynı zamanda müşterilerinizin bilgilerini de koruyabilmelisiniz. PCI bileşenleri ve uyumlu sunucuların yanında çalıştığınız banka sizden SSL sertifikası isteyecek. Bu sertifika sunucular arasındaki veriyi şifreleyerek güvenliği sağlayacak. SSL sertifikası yalnızca kredi kartı işlemleri değil, e-ticaret sitenizin yönetim paneli giriş ekranı için de koruma sağlayacak.
SSL sertifikası ile müşterilerinizi psikolojik olarak da etkileyeceksiniz. Hali hazırda aklında soru işareti olan müşteri, güvenli sepet ve ödeme sayfalarını gördüğünde kendini güvende hissederek alışverişi tamamlayacak. Aksi durumda alışveriş yapmadan sitenizden ayrılacak.
Mobil Cihazlar ile Uyumluluk
Mobil cihaz kullanımı her geçen dakika daha da artıyor. Bu artış doğal olarak e-ticaret sitelerinin cirolarına da yansıyor. İnsanlar artık telefonlarından alışveriş yapmaya başladı.
Mobil cihaz kullanımındaki artış göz önüne alındığında elinizin altında mobil pazarlama stratejinizin olması gerekiyor. Ve bu stratejiye cevap verecek bir e-ticaret sitenizin.
Kendinizden düşünün. Telefondan bir siteye girdiğinizde ne istiyorsunuz?
Hızlı yüklenen sayfalar ve kullanıcı dostu mobil tasarım. Kolay navigasyon menüleri, ekran büyüklüğüne yanıt veren tasarım.
Bu özelliklere sahip olan bir e-ticaret yazılımı tercih ettiğinizde telefon ya da tabletlerinden sitenizi ziyaret eden potansiyel müşterilerinizi daha uzun sitenizde tutabilir ve sonunda sizden alışveriş yapmalarını sağlayabilirsiniz.
Hız
Yavaş bir siteden alışveriş yapar mısınız?
Araştırmalara göre insanların alışveriş sepetlerini terk etme sebeplerinden başlıca nedenlerinden biri yavaş e-ticaret sitesi. O anda alışveriş yapsalar bile tekrar alışveriş yapmak için gelme şansları sadece %27. Yani e-ticarette başarılı olabilmek için sayfalarınızın hızlı yüklenmesi gerekiyor.
E-ticaret yazılımı seçerken hız ve performansa odaklanmış yazılımlara yönlenmelisiniz. Google’ında açılış hızına önem verdiğini düşünürsek, hızlı bir e-ticaret sitesi SEO bakımından da sizin için çok önemli.
Trafik
Şunu düşünün.
E-ticaret siteniz normal koşullarda günde 50 bin TL yapıyor. Sitenize her gün 5 dakika boyunca ulaşılamazsa, bu durumda yıllık kaybınız 1,5 Milyon TL oluyor.
Yılda 1,5 Milyon TL daha az kazanmak ister misiniz?
Peki günde 10 bin TL’lik Google Adwords reklamı verdiğinizi düşünün. Bu 5 dakika içinde paranızın ne kadarı boşa gitmiş olacak.
İnternet sitesi çöktüğünde o sırada sitenizde olan herkesi kaybettiniz demektir. Kimse sitenin geri gelmesini 30 saniyeden fazla beklemiyor. Siz bekler miydiniz? Daha da kötüsü, elinde kredi kartı ile alışveriş yapmak isteyen müşteriniz farklı bir sitede alışveriş macerasını sonlandırıyor olacak.
Sevgiler gününe özel bir reklam kampanyası düzenlediniz fakat siteniz bu kadar trafiği kaldıramıyor. Aynı şekilde hem satışları kaybettiniz, hem de reklama harcadığınız parayı havaya saçtınız. E-ticaret sitenizin ne kadar trafiği kaldırdığı hakkında fikriniz yoksa Load testleri ile bunu öğrenebilirsiniz. Load Testlerine ve kullanabileceğiniz araçlara farklı bir yazımda değineceğim.
Tedarikçiler ve Ürün Listelemek
Bilgisayar ürünleri sattığınızı düşünelim. Böyle bir durumda Arena Bilgisayar gibi bir büyük bir tedarikçinin ürünlerini satmak isteyeceksiniz. Tedarikçiden aldığınız kod ile ürünleri çekerek kendi sitenizde satışa sunabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan şey Arena’nın kullandığı sistemi destekleyen bir e-ticaret sitesi yazılımı.
Çalışacağınız iş ortaklarınızın sistemlerini destekleyen e-ticaret yazılımı seçtiğinizden emin olun. Bu modüller daha sonra yazılım firmasına özel olarak yaptırılabilir fakat fiyat konusunda sizi zorlayabilirler.
Diğer bir şekilde siz de ürünleriniz diğer sitelerde listelenmesini sağlayabilirsiniz. N11.com, gittigidiyor.com‘da ürünlerinizi satabilir hatta hepsiburada.com gibi büyük e-ticaret siteleri için tedarikçi olabilirsiniz.
Az sayıda ürününüz varsa diğer sitelerde ürünlerinizi listelemek zor olmayabilir ama binlerce ürününüz olduğunu düşünürsek işinizi kolaylaştırmak için XML çıktısına ihtiyacınız olacaktır.
Cimri.com, akakce.com gibi fiyat karşılaştırma siteleri için de aynı şekilde uyumlu XML çıktıları gerekli. E-ticaret yazılımınızı seçerken bu siteler ile uyumlu çalışan bir e-ticaret yazılımı seçmeye özen gösterin.
Sonuç
E-ticarete karar vermeden önce satış ve ortaklık için hangi kanalları kullanacağınıza karar vermelisiniz. Elinizdeki listeye göre bir e-ticaret yazılımı seçmek daha kolay olacak böylece. En azından daha ilk aşamada elenecek pek çok firma olacak ve karar verme süreci hafifleyecek. Güvenli ve hızlı bir site e-ticarette olmazsa olmazlardan. Hız için optimize edilmiş, sade kodlanmış bir yazılım müşterileriniz için olduğu kadar Google için de çok önemli. E-ticaret sitenizin güvenkli olması zaten ilk önceliğiniz olmalı. Bunu çalışacağınız bankalar da istiyor.
Doğru e-ticaret yazılımı seçerken dikkat etmeniz gerekenler bu kadar değil elbette ama en azından temel gereksinimleri sıralamış oldum. Sonraki yazılarımda bu konuyu daha detaylı işleyeceğim.
Öğrenmek İstiyorum:
Sıradan bir müşteri olarak internetten alışveriş yaparken fiyat, kargo ücreti vs. dışında bir e-ticaret sitesinde en çok neye dikkat ediyorsunuz?
İlk Yorum Yapan Siz Olun.
Yorumlarınız Benim İçin Önemli