Reklam Bütçesi Nasıl Hesaplanır?
Reklam bütçesinin kar sağlayacak oranda olması gerektiğini bir çoğunuz biliyorsunuzdur. Diğer yandan da bu reklam bütçesi ile elde edebilecek maksimum kar elde edilmelidir. Google reklamlarında (Google Adwords) reklam bütçenizi siz belirleyebiliyorsunuz fakat bütçe belirlemek oldukça kritik bir adım. Reklam bütçeniz dönemsel olarak farklılıklar gösterebilir, bu yüzden reklam bütçenin nasıl belirleneceğini anlamak önemlidir. Neyse ki, bu düşünüldüğü kadar zor değil.
Tahmini Günlük Reklam Bütçesi
Reklam verenlerinin reklam bütçesinden korkmalarının sebebi sanırım, bunun pek çok şeye bağlı olması. Bu da insanların gözünde büyüyor olabilir. Ne olursa olsun amaç mükemmel bütçeyi belirlemek olsa da tahmini ilk bütçenin de son bütçe kadar sağlam olması gerekiyor. Google Adwords uzmanları ve reklam ajansları bunu sizin için kolaylıkla yapabilir fakat siz de profesyonellerle çalışmaya başlamadan önce bilgi sahibi olursanız iki taraf için de çok daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır. AdRoket’in aksine diğer pek çok ajansın reklam bütçesi üzerinden %15-20 komisyon aldığını duyduğunuzda, yine bu konuda bilgi sahibi olmanız gerektiğini daha iyi anlamış olursunuz.
Aşağıda size iki seçenecek sunacağım, bu iki seçencekten birini kullanarak tahmini reklam bütçenizi kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
Seçecek 1: Hedefinizi Belirleyin
Reklam hedeflerinizi belirleyerek ile başlamalısınız. Bu belli sayıda satış ya da lead (müşterilerin size ulaşması) olabilir. Hedefinizi belirlediğinizde CPA’nınızı (EBM – Edinim Başına Maliyet – Bir müşterinin maliyeti) düşünmeniz gerekiyor. Bunu da bir kaç matematik işlemi ile yapabilirsiniz. Burada sondan başa doğru gideceğiz.
* Bir müşteri adayı (Lead) için maliyetiniz nedir? Örnek: 10 TL/Lead.
* Bir ayda kaç yeni müşteri kazanmak istiyorsunuz? Örnek: 150 Müşteri/ay.
* Ortalama satış sonlandırma (close rate) oranınız nedir? Örnek: %30
Yukarıdaki soruların cevaplarını bildiğinizde, bunları yanyana koyarak kabaca tahmini bütçeninizi hesaplayabilirsiniz.
1. Kaç lead istediğinizi bulun: 150 müşteri ve %30 için; 150’yi %30’ye bölmeniz gerekiyor. Bu da 500 Lead (müşteri adayı) demek oluyor. Yani 150 müşteri için 500 lead çekmeniz gerekiyor.
2. Reklam Bütçesini Belirlemek: Çıkan lead sayınızı CPA (Edinim Başına Maliyet – EBM) ile çarparak bütçenizi bulabilirsiniz. 500 müşteri adayı * 10TL = 5.000TL reklam bütçeniz.
Unutulmaması gerek nokta leadlerin değeri pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilir. Sitenizin bounce rate’I, site tasarımı, dönüşüm oranı (conversion rate) vs. vs. Bunu kaliteyi artırarak yapabilirsinz. Örneğin Google reklam gruplarınıza negatif kelimeler ekleyebilir, kalite puanını yükseltebilir, hatta daha
iyi dönüşümler için sayfalarınızı dönüşüm oranını (conversion rate) yükseltecek şekilde yeniden tasarlayabilirsiniz.
Seçenek 2: Reklam Kampanyalarınızı İnceleyin.
Eğer aktif veya daha önceden kullandığınız Google reklam kampanylarınız varsa buradaki verileri inceleyerek tahmini bütçeninizin yaklaşık olarak ne kadar olması gerektiğini tespit edebilirsiniz.
Gösterim payını da hesaba katarak daha sağlam tahminlere ulaşabilirsiniz. Gösterim payı düşük olan kampanyalarınız için daha yüksek reklam bütçesi tanımlayarak (ya da daha yüksek teklifler vererek) gösterim payınızı artırabilir, böylece reklam kampanyanıza hacim kazandırabilirsiniz.
Yukarıdaki seçenekler oldukça basit, kabaca fikir edinmek için kullanılan temel hesaplamalar. Google Adwords Uzmanlarıyla, ajanslarla çalışmaya başladığınızda çok daha detaylı hesaplamalar ve diğer faktörüleri de düşünerek reklam bütçeleri oluşturabilirsiniz.
Google’da reklam vermek için bir ajansla görüşmeden önce aklınızda tahmini bir reklam bütçesi olması reklam stratejinizi belirlemek için de iyi olacaktır.
Sorularınız, yorumlarınız hatta ipuçlarınız varsa aşağıdaki “Yorumlar” bölümünde paylaşın.
İlk Yorum Yapan Siz Olun.
Yorumlarınız Benim İçin Önemli