Google Adwords Reklam Kampanyası Nasıl Oluşturulur?
Google Reklam Oluşturma
Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanın, işinizi bir değil bir kaç adım ileriye taşımanın zamanı geldiğini düşünüyorsunuz. Google reklam servisi Adwords’ü kullanarak hizmet veya ürünlerinizi binlere hatta milyonlara ulaştırmaya karar verdiniz. Hemen ardından ilk reklamınızı yayınlama için Adwords’e girdiniz ve içinizi bir korku kapladı. Ya hata yaparsam ve bu buna binlerce liraya mal olursa? Paniğe hiç gerek yok. Yazının sonuna geldiğinizde ilk Google Adwords reklam kampanyanızı oluşturmuş olacaksınız.
Tabi bunun için öncelikle Google Adwords hesabınızın olması gerekiyor. Hesap açmada zorlanmayacağınızı düşünerek bu adımı geçiyorum ve asıl ilgilendiğiniz ilk Google reklam kampanyanızı oluşturma safhasına geçiyorum.
Hadi bakalım, başlıyoruz.
1. Adwords’e Hoş Geldiniz!
Google Adwords hesabınızı oluşturmanızın ardından karşınıza kısa bir bilgilendirme ekranı çıkacak. Burada ilk Google reklam kampanyanızı oluştururken hangi adımlardan geçeceğinizi görebilirsiniz. Bu adımları yazımın geri kalanında detaylandıracağım için hızlıca geçiyorum.
Derin bir nefes alın ve “İlk kampanyanızı oluşturun” linkine tıklayın, Google reklam kampanyanızı oluşturmaya başlıyoruz. : )
1. Kampanya Ayalarını Seçmek
Bu adımda kampanyanızın temel yapısını belirleyeceğiz.
Öncelikle kampanyamızın türüne yani nerede yayınlanacağına karar vermeliyiz. Başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için benim tavsiyem yönetimi nispeten daha kolay olan “Yalnızca Arama Ağı” seçeneğini seçmeniz yönünde olacak. Adından da anlaşılacağı üzere bu kampanya türünde reklamlarınız yalnızca Google Arama Sonuç Sayfalarında ilk 3 satırda ya da sağ sütünde gösterilir.
Ardından sağ sütunda yer alan “Tüm Özellikler”i seçin.
İlerde birden fazla kampanya oluşturacağınızı varsayarak, kolay takip için bir kampanya adı girebilirsiniz. Kampanya adını neden son olarak yazdığım sürpriz olsun : )
2. Ağlar
Arama ağı iş ortaklarını, görüntülü reklamcılığa benzetebiliriz. Aynı olmasa da reklamlarınızın diğer sitelerde görüntülenmesini istiyorsanız bu seçeneği seçili bırakabilirsiniz. Arama ağı iş ortaklarını dahil ettiğinizde, site içi arama motoru olarak Google’ı kullanan sitelerde arama yapıldığında reklamlarınız bu sitelerde gösterilir.
3. Cihazlar
Adwords’ün bize sunduğu veriler sayesinde reklam kampanyamızla ilgili neredeyse her detayı takip edebiliyoruz. Adwords Yönetimi‘de asıl bu verilerin analizi sırasında önem kazanıyor.
Şimdilik bu konuya girerek kafanızı karıştırmak istemiyorum. Farklı bir yazımda bu konuya derinlemesine işlemeyi planlıyorum. Twitter’dan beni takip ederek yeni yazılarımdan haberdar olabilirsiniz. Ufak bir ürün yerleştirmenin ardından aşağıdaki linkten beni takibe başlayabilirsiniz. : )
twitter @EskinEmrah4. Yer
Reklamlarımızın yayınlanmasını istediğimiz coğrafi bölgeleri bu adımda seçmemiz gerekiyor.
Örneğin; Bir e-ticaret sitesine sahipseniz büyük olasılıkla tüm Türkiye’de reklamlarınızın yayınlamasını istersiniz. Diğer yandan bir hizmet sunuyorsanız sadece belirli bölgelerde reklamlarınızın yayınlanması daha mantıklı olacaktır.
İstanbul’da faaliyet gösteren bir çilingirin, diyetisyenin ya da evden eve nakliyat şirketinin reklamlarının diğer şehirlerde gösterilmesi pek mantıklı değil, değil mi?
Reklamlarımıza her tıklandığında ödeme yaptığımızı düşünürsek, doğru hedefleme ile maliyetlerimizi büyük ölçüde azaltabiliriz.
5. Diller
Google’da arama yapan potansiyel müşterilerinizin arama sorgusuna, kullandığı Google arayüzünün dilini göz önünde bulundurarak reklamlarınızın gösterilmesini istediğiniz dilleri bu adımda seçebilirsiniz.
Varsayılan olarak burada karşımıza Türkçe seçeneği geliyor. Diğer dillerde de reklamlarınızın görüntülenmesini isterseniz “Düzenleye” basarak, istediğiniz dilleri işaretleyebilirsiniz.
6. Teklif Stratejisi ve Bütçe
Adwords’ün başlıca yapı taşlarından biri olan anahtar kelime teklifleri olduğunu unutmamak gerekiyor. Bir profesyonelin kesinlikle otomatik teklif verme seçeneğini kullanacağını düşünmüyorum. Eğer ilerde Adwords Yönetimi için ajansla veya uzmanla çalışmaya karar verirseniz bu noktaya dikkat etmenizi öneririm.
Burada normalde manuel teklifi seçmenizi söylemem gerekiyor ama yeni bir Adwords kullanıcısı olduğunuzu düşünerek otomatik teklif seçeneğini tıklamanızı söylüyorum. Reklam bütçeniz aylık 1.000 TL’nin üzerinde ise bir uzmanla çalışmanız bu noktada maliyetleri düşürmek ve kampanyanızdan daha fazla geri dönüş elde etmek için daha mantıklı bir çözüm olabilir.
Aylık 1.000’nin altındaki reklam kampanyaları için şimdilik otomatik teklif seçeneğini seçebilirsiniz.
Günlük reklam bütçenizi girmenizin ardından bir sonraki adıma ilerleyebiliriz.
2. Reklam Grubu: Reklam Metni ve Anahtar Kelime Seçimi
1. Reklam Metni
Arka tarafta ne kadar uğraşırsanız uğraşın potansiyel müşterileriniz tek bir şey görüyor. Böyle düşündüğünüzde reklam metninizin, reklam kampanyanız için ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz. Bu yüzden reklamınızı yazarken üzerinde zaman harcayın, birden fazla reklam metni hazırlayın ve sürekli daha iyisi için çalışın.
Reklamlarımızı yazarken dikkat etmeniz gereken belli başlı konular var. Bir kere sunduğunuz avantajları mutlaka reklamımıza eklemeliyiz ki potansiyel müşterilerimiz reklamımıza tıklayarak ilk adımı atsın. Fazla detaya girmeden aşağıya ufak bir örnek ekliyorum.
Yukarıdaki reklam metni, arama yapanlara aşağıdaki şekillerde gösterilecek.
2. Anahtar Kelime Seçimi
Bu konu üzerine ne kadar yazı yazılsa da sanırım az kalır. Ama bu yazının “İlk Adwords Kampanyası Oluşturma” ile ilgili olduğunu ve sizin de Adwords’e yeni adım atmış bir kullanıcı olduğunuzu düşündüğümüzde ne yazık ki fazla detaya giremiyorum. Tekrarlamadan geçemiyorum. Daha fazla bilgi için mutlaka hazırladığım ücretsiz Adwords Temel Bilgiler kitabını indirin.
Google, bu noktada yeni kullanıclara kolaylık sunarak, reklamınızla alakalı anahtar kelimeleri otomatik olarak size sunuyor. Burada önemli olan aşırıya kaçmadan, ürün ve hizmetlerinizle ilgili en fazla 10 -15 anahtar kelime eklemek.
Eğer Adwords Temel Bilgiler kitabını indirirseniz anahtar kelime seçimi hakkında pek çok detaya ulaşabilirsiniz. Özellikle “Anahtar Kelime Eşlemelerine” dikkat etmenizi öneririm.
Gördüğünüz gibi Google yüzlerce anahtar kelime önerse de ilk etapta sadece 7 anahtar kelime seçtim. Normalde sadece bu adım için bile saatler harcasam da başlangıç seviyesinde ki kullanıcılar için daha fazlasını anlatmam sanırım sadece kafa karıştırır. Bu nedenle Google’ın bize önerdiği kelimelerle yetiniyoruz.
Ve son adım. İlk kampanyamızı oluşturduk. Geriye sadece fatura bilgilerimizi girmek ve ödeme yöntemimizi seçmek kalıyor. Ardından Google çalışanları reklamlarımızı onay için inceleyecek, eğer her hangi bir Google Reklamcılık Politikasını çiğnemiyorsak, reklamlarımız onaylanacak ve yayınlanmaya başlayacak.
3. Hesap Kurulumu, Faturalandırma ve Ödeme Yönetimi
Faturalandırma adresinizin bulunduğu ülkeyi seçmenizin ardından karşınıza çıkan sayfada hesap türünüzü, adres ve iletişim bilgilerinizi doldurmanız gereken bir form çıkacak. Bu forma bilgilerinizi eksiksiz girdiğinizden emin olun.
Ödeme Yönetimi
Google size iki farklı ödeme yönetimi sunuyor.
1. Otomatik Ödeme
Otomatik Ödemeyi seçtiğinizde kredi kartı bilgilerinizi girmeniz isteniyor. Kredi kartı bilgilerinizi girdiğinizde Google her ayın sonunda ya da belli bir limite ulaştığınızda (Örneğin 500 TL) otomatik olarak kredi kartınızdan tahsil ediyor.
2. Manuel Ödeme
Manuel ödemeyi seçtiğiniz Adwords hesabınıza havale/EFT ile para aktararak bakiyeniz doğrultusunda Google reklamlarınızı yayınlayabilirsiniz. Hesap bakiyeniz tükendiğinde otomatik olarak reklamlarınızın yayını hesabınıza tekrar bakiye yükleyene kadar durduruluyor. Bakiye yüklediğinizde ise reklamlarınız yayınlanmaya devam ediyor.
Burada karar tamamen size ait. Benim kişisel tavsiyem kredi kartınız varsa otomatik ödemeyi kullanmanız yönünde.
Ve mutlu son! : ) İlk reklam kampanyamızı oluşturuk.
Kafanızı karıştırmamak adına, fazla detaya girmeden temel düzeyde ilk Google Adwords reklam kampanyanızı nasıl oluşturacağınızı anlatmaya çalıştım. Aklınıza takılan konularda bana ulaşabilir ya da aşağıdaki yorum alanından sorunuzu paylaşabilirsiniz.
Yazamının diğer kişilere de faydalı olacağını düşünüyorsanız Twitter, Facebook, Linkedin gibi sosyal medya profillerinizde paylaşmayı ihmal etmeyiniz. : )
Güzel bir paylaşım olmuş müşterilerimizi yönlendirebileceğimiz başarılı bir Adwords tanıtımı. Teşekkürler.
Teşekkürler Halim.
Bir konu bu kadar iyi anlatılır. Teşekkürler, elinize sağlık.
Son derece açıklayıcı bir anlatım. Teşekkürler Emrah Bey.
Teşekkürler Sencer, yeni başlayanlar için olabildiğince yalın anlatmaya çalıştım 🙂
Merak ettiğim bir konuydu sonunda doğru düzgün bir açıklama ile anlatan yer buldum paylaşım için teşekkürler
Teşekkürler 🙂
Teşekkürler, eline emeğine sağlık
Günlük bir TL bütçe ile reklam verebilir miyiz? Birde alışveriş sonuçları için reklam vermek hakkında yazı paylaşırsanız güzel olur.
Merhaba Ahmet,
Günlük dilediğin bir bütçe ile reklam vermeye başlayabilirsin ama 1 lira başlangıç için çok düşük bir bütçe. Sonuç alabilmek, denemeler yapabilmek için gözden çıkarabileceğin seni yormayacak bir bütçe ile başlamak daha iyi olur.
Ürün listeleme reklamları için de detaylı bir post planlıyorum. E-mail listesine abone olur ya da Twitter’dan beni takip edersen yeni paylaşımları kaçırmazsın 🙂
adwords beni hep askıya alıyor
kendim hiç reklam veremedim
daha önce adresgezginine reklam veriyordum ayrıldım
kendim kaç defa açtısam hep askıya aldı
Merhaba, Adwords canlı destekten sorununuzu paylaşırsanız konuyla ilgili sizi bilgilendireceklerdir.